Cynk

22 października 2017 Wyłącz przez Beata

W trakcie naszego codziennego spożywania posiłków zawsze powinny znaleźć się w nich odpowiednie składniki, aby dostarczać organizmowi niezbędnych mikroelementów. Dzięki temu poprawia się nasze samopoczucie. Odpowiednia dieta wzmacnia także nasz układ odpornościowy.Jednym z wielu składników, które pozytywnie wpływają na naszą odporność jest cynk.

Wspomaga on produkcję białych krwinek będących bardzo ważnymi elementami w naszym organizmie. Odpowiadają one bowiem właśnie za nasz układ odpornościowy. Ponad to, utrzymuje on prawidłowy poziom witaminy A, która również ma w tym kontekście ważne znaczenie. Dzięki spożywaniu posiłków bogatych w cynk możemy uodpornić się na dolegliwości takie jak katar czy grypa.

Organizm jednak trudno go przyswaja, zatem należy przyjmować go w dużych ilościach. Cynk znajdziemy między innymi w owocach morza, wątróbce czy pełnoziarnistym chlebie.Odpowiednia dieta jest kluczem do wzmacniania naszego układu odpornościowego. Możemy go wspomagać spożywając wiele produktów, szczególnie te bogate w cynk.