Praca w gastronomi

18 listopada 2017 Off By Beata
jakpoderwacdziewczyne.goodsite.com.pl

Praca w gastronomi to dość ciężkie zajęcie, w pierwszej kolejności kucharz, który jest tak naprawdę najważniejszy to od niego zależy czy potrawy będą smakować a klienci wracać ważne jest, aby była to odpowiednia osoba, która zna się na kuchni, jaką oferuje klientom, która jednym słowem nie będzie eksperymentowała.

Kolejnymi osobami pracującymi w gastronomi są pomoce w kuchni i nie są to wcale stanowiska niepotrzebne, zbędne każdy kucharz potrzebuje takiej pomocy i jest to naturalne.

Kolejnymi pracownikami są kelnerzy Ci mają przede wszystkim bezpośredni kontakt z Klientami także muszą być to osoby, które charakteryzuje pozytywne nastawienie do pracy i ludzi, cierpliwość, która czasem okazuje się niezbędna w kontaktach międzyludzkich, profesjonalizm – kelnerzy nie mogą sobie pozwolić na to by klient czuł się ignorowany, niepotrzebny.

Kelnerzy niestety często tak bardzo się starają, że aż są napastliwi, ale bywa też całkowicie na odwrót, kiedy to nie chcą być napastliwi starają się być niewidoczni a klient ma poczucie, że nie może liczyć na pomoc kelnera.

Nie tylko przy organizacji pracy potrzebny jest manager restauracji, osoba, która będzie dbała o klientów, ale również o pracowników, aby mieli aktualne badania lekarskie, książeczki sanepidu przestrzegali zasad BHP jak również podnosili swoje kwalifikacje zawodowe, bo przecież w interesie zwierzchników jest, aby pracownicy nie odstawali od konkurencji i zdobywali nowe umiejętności i doświadczenie ta inwestycja w pracowników działa na korzyść obu stron.